Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2014 08:04 - 2014 година-добив на шистов газ в България
Автор: arih Категория: Политика   
Прочетен: 2812 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Правителството шокира всички след като гласува „за” фракинга на шистов газ. Това е сторила екоминистърката Искра Михайлова в края на декември, за което не са изнесени никакви информации пред медиите у нас. В Евродирективата за ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда) се задължава всеки сондаж за търсене на шистов газ да подлежи на задължителна такава оценка.Този текст от Евродирективата за ОВОС, след като е минал през комисията в Европарламента, е бил гласуван в Съвета на министрите. Понеже евродирективата създаваше доста затруднения за сондажите,то с нашия глас „против” реално текстът е вече отпаднал.Съветът на министрите в ЕС прие по-лек режим за търсене на шистов газ, а България изненадващо гласува за подкрепа на това решение, въпреки обещанията на правителството.Благодарение на сменената позиция на България обаче, отделните страни в ЕС вече нямат право да изискват Оценка за въздействието на околната среда при проучвания.Досега всяка страна имаше право сама да реши дали да иска такава екологична оценка.Промяната в позицията на България е тежък удар върху Румъния и Полша,където има мащабни протести срещу плановете за добив на шистов газ.Местата, в които се планира да се добива шистов газ са на броени километри от границата ни. След днешното решение Румъния няма да има право да прави оценка за въздействието на околната среда при проучване.Задължението за ОВОС при добив на газ обаче остава.

Европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер се обяви за европеизиране на стандартите. Той заяви, че през пролетта на страните членки на ЕС ще бъдат раздадени предложения за общи норми за опазване на околната среда, за да могат да издават разрешителни за експлоатация при ясни условия.

Полският премиер Доналд Туск обяви, че от 2014 г. в страната започва експлоатацията на находища от шистов газ.Компанията „Лейн енерджи”, която е контролирана от американския гигант "КонокоФилипс", започна извличането на шистов газ близо до Леборк, Северна Полша.От 21 юли насам е започнало „експерименталното” извличане на около 8000 кб.м. газ на ден. Хидравличното разбиване в Леборк е едно от четиридесет и осемте, осъществявани в Полша от около 15 газови компании, които разполагат с лицензи за търсене и експлоатация на шистов газ. На 09.11.2013 Американският енергиен гигант "Шеврон" е завел иск срещу протестиращи срещу добива на шистов газ в Полша, предава Ройтерс.Причината за съдебните претенции на компанията е, че демонстрантите не допускат работниците на компанията до една от четирите концесии, която компанията притежава в страната - на около 260 километра югоизточно от столицата Варшава.

Американската петролна компания "Шеврон" поднови проучванията за шистов газ в Източна Румъния, които бяха прекратени заради бурен протест на  противници на добива на газ."Шеврон" съобщи, че част от оборудването му е било повредено, след като протестиращите разрушиха загражденията около сондата в градчето Пунджещ. Румънската жандармерия обяви селището за "специална зона на обществена сигурност", като в района са "засилени специфичните мерки за превенция и борба с антисоциалните действия и за запазване на състоянието на спокойствие и обществен ред". "В зоната са изпратени екипи за намеса и патрули, за да се създаде климат на спокойствие и сигурност за гражданите", се посочва в съобщение на жандармерията.Части на жандармерията и полицията са изградили прегради при входовете на селото и проверяват колите, които се движат по пътищата, установи кореспондент на АФП. На няколко журналисти беше попречено да влязат в Пунгещи от силите на реда.Достъпът до частния парцел, в който се бе настанил със съгласието на собственика лагерът за съпротива срещу "Шеврон", също е забранен и лагерът е премахнат.

 

 image image


По повод на публикациите,излезли в публичното пространство, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова най-нагло излъга, че въпросът за добиване на шистов газ по метода фракинг не е бил обсъждан на последното заседание на Съвета на министрите по околна среда.

Защо събитията в Полша и Румъния засягат и нашата родина?Защото тя е следващата,която ще започне добив на шистов газ!!! Нека си припомним действията на новото правителство:

03.06.2013  Според министъра на околната среда и водите Искра Михайлова България има достатъчно добро екологично законодателство, което да позволи извършването на предварителни проучвания на евентуални залежи на шистов газ у нас, да се прецени къде технологиите създават опасност за природата или за здравето на хората и тогава да се казва “не“ за конкретния проект, а не да има мораториум.Михайлова припомни пред бТВ,че като член на временната комисия за шистовия газ в предишния парламент, която обаче не приключи работата си, се е запознала с проблема и според нея той е в липсата на доверие.Не чрез такива мерки, които са временни, като един мораториум“, каза екоминистърът.По думите й сегашната забрана за използване на технологията хидрофракинг “елиминира възможностите на екологичното законодателство в България, елиминира възможностите на европейското екологично законодателство.“Нека да проверим дали имаме такава възможност, Министърът на околната среда и водите посочи, че идеята й за ръководене на ведомството “към този момент се свежда до една проста практика - диалог, диалог с всички, които проявяват интерес към темите на околната среда, и всички, които имат планове за развитие на определени райони“


14.06.2013 Агенцията за енергийна информация /EIA/ на Съединените Щати публикува доклад , който оценява залежите на газ и нефт от 137 шистови находища в 41 държави извън САЩ.България разполага с шистови залежи от природен газ от 17 трилиона кубични фута, достатъчни да задоволят нуждите й от синьото гориво за сто години, и има 200 млн. барела шистов нефт.Изследването представя подробно геоложко описание на Мизийската платформа, която се простира върху Южна Румъния и Централна Северна България. В нея се намират множество богати на въглеводороди шистови формации с благоприятни условия за добив на газ от шисти. Една от тях, Етрополската аргелитна формация, е считана за основния източник на въглеводороди в Северозападна България и е най-перспективна за проучвания за природен газ от шисти. EIA отбелязва, че шистовите находища в Мизийската платформа все още не са добре проучени и могат да се окажат значително по-големи, което предполага, че запасите на природен газ и нефт от шисти също може да са по-значителни.В доклада се посочва, че макар България да няма специален режим за регулация на природния газ от шисти, страната предлага привлекателни условия за добив на конвенционален газ и нефт. Концесиите за добив се предоставят за срок до 35 години, концесионните такси варират между 2,5% и 30%, а корпоративният данък е 10%.Според EIA развитието на шистовата индустрия в Полша и Великобритания се очаква да повлияе на политическата приемливост и правителствените политики по отношение на природния газ от шисти в Румъния и България.


25.06.2013 До края на 2013 г. Европейската комисия да разработи рамка за управление на риска при добив на шистов газ очакват европейския комисар по околна среда Янез Поточник. Това заяви самият той пред журналисти в София, където участва в конференция



В периода 11-15 септември 2013 г.  се проведе четвъртата международна конференция в гр. Варна на тема “Геология и въглероден потенциал на Балканско-Черноморския регион“, организирана от „Научно-технически съюз по минно дело, геология и металургия“ и със съдействието на МОСВ и МИЕТ.В поканата отправена към участниците на конференцията пише „Все по-голяма актуалност в глобален и национален мащаб придобива проучването и добива на природен газ от неконвенционални източници – шистови формации, въглищни находища и др. Участниците в конференцията ще имат възможност да се запознаят с новите резултати и идеи за нефтогазоносната перспективност на региона, за нетрадиционните въглеводородни източници, за съвременните методи и техонологии при търсене, проучване, добив и съхранение на нефт и газ, за екологията в тези области и устойчивото развитие.“

А ето и кои са партньорите на конференцията:

 

    Българска минно-геоложка камара

    Български енергиен холдинг

    „Проучване и добив на нефт и газ“ АД

    „Овергаз холдинг“ АД

    „Рексимсеиз“ АД

    „Булгаргаз“ АД

    „Булгартрансгаз“ АД

    Българска асоциация „Природен газ“

    Petroceltic BG

    Direct Petroleum Bulgaria EOOD

    TOTAL, OMV and REPSOL – консорциум за България

    „Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън“ ЕООД

image


Още тогава проф. Николай Вълканов, участник в международната научно – техническа конференция във Варна каза.че целта на конференцията е да покаже възможностите на България за алтернативна енергетика. Преди няколко дни секретарят по промишлеността на ЕК е заявил, че Европа има сбъркана енергийна политика, тоест тя трябва да се обърне към нетрадиционните методи или шистовия газ.Проф. Вълканов каза, че Полша са направили проучвания и са минали на добив, в Румъния се правят проучвания, Великобритания прави проучвания и ние ако искаме да се развиваме трябва да вървим по този път.

21.11.2013  Европейският парламент отхвърли   искане на евродепутати от различни политически групи за забрана на държавите членки от Европейския съюз да извършват всякакви нови операции по хидрофракинг. Приети бяха обаче две резолюции на комисиите по енергетика и по околна среда в подкрепа на "солидни режими на регулация" на проучванията за шистов газ и шистов нефт, които протичат в някои страни в ЕС.Те приеха всяка държава от ЕС да има правото да реши дали да добива шистов газ.В резолюцията на комисията по околна среда на ЕП се посочва, че в хидрофракинга трябва да се използва колкото е възможно повече рециклирана вода и компанията трябва да разкриват какви химикали използват при процесите на хидравлично разбиване на шистите при проучване и добив на нефт и газ.


От началото на мандата си до сега правителството извърши назначения и уволнения във всяка една сфера на енергетиката.Пътят на шистовия газ е отворен за България.

Няма нужда да си пророк или дори анализатор, за да предвидиш, че през 2014 г. предстои да се вземат някои особено важни решения за развитието на българската енергетика посочва евродепутатът Ивайло Калфин като член на енергийната комисия на Европарламента.Палитрата на работа е широка: от компенсациите за "Козлодуй" и развитието на зелената енергия до условията за достъп на шистов газ и подсигуряването на енергийните доставки.Като успех по темата шистов газ той определи постигнатата договореност ,,дори и при проучване за шистов газ" да се се прави оценка за въздействие върху околната среда.

 

Внимание!!!
В България ще се копае за шистов газ и той няма да е с марка ,,Шеврон".







Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. socialismus - Започна огневата подготовка
10.01.2014 10:28
В дните на гнева трябва хората за нещо да са гневни и организаторите си мислят, че всяка лъжа помага. Истината ще излезе наяве!
цитирай
2. blackpredator - Великолепно!
10.01.2014 15:42
Браво!
Един прекрасен министерски глас, сред воя на продажните "екологични" мутри!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arih
Категория: Политика
Прочетен: 185931
Постинги: 68
Коментари: 38
Гласове: 66
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930