Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2014 11:02 - Д(у)ПиСе далавери
Автор: arih Категория: Политика   
Прочетен: 1673 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Роднини на депутата от ДПС Йордан Цонев – Данчо Ментата се появяват при разследване на далавера с имоти по морето. Оказва се, че синът на народния избраник от Бургас, както и братовчедка на съпругата на бившия седесар, участвали във фирми, свързани с афераджии, измамили английски граждани.Основен заподозрян за далаверата е бургазлията Александър Грудов. Баща му, Красимир Грудов е известен човек в града : бивш дипломат в Сингапур през 90- те, бивш директор на безмитната зона на пристанището. Синчето, след като завършило престижен лондонски колеж, се насочва към недвижимите имоти – продава къщи на англичани в с. Рударци. Негов съдружник във фирмата “Солт лейк дивелопмънтс” е Румен Илиев. През 2006 двамата съдружници прекратяват съвместната си дейност.Александър Грудов прави сайт на ново ваканционно селище, което уж пак е на същата фирма – “Солт лейк кънтри клуб – 2?. Английските купувачи плащат на зелено, а вноските изпращат на банковата сметка на офшорка с регистрация в Панама. Документите по сделката чужденците получават по пощата.През 2007 Александър Грудов прави фирма, в която негов съдружник е Валентин Цонев – син на депутатът от ДПС Йордан Цонев. Малко след това, е създадена фирма „Солт Лейк кънтри клуб – България, със собственици Александър Грудов и Валентин Борисов – съпруг на братовчедка на жената на Данчо Ментата. Валентин Борисов е управител и на транспортна фирма, свързвана с Йордан Цонев.



Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица. Последвали са извършване на влогове /срочни депозити/, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони /Сейшелски острови/.интерес към Бисеров първоначално е проявен от Швейцария, където той имал сметка. Данни за финансовите му операции към българските служби са подадени след превод към друга балканска страна.
През пролетта на т.г. от негова сметка в Швейцария към сметка на сина му в Македония са преведени 400 000 долара. Вероятно по-късно е имало още един банков превод - около 50 000 долара. Първият период, за който има съмнения, е направен в периода 2000-2003 г.; вторият - 2006-2008 г., а третият и последен датирал от пролетта на 2013 г.
Главинков (38 г.) е член на адвокатската колегия в Търговище, но развива крупен бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници, показа справка на Mediapool в публичните правни регистри. В началото на тази година Кирил Добрев (БСП) съобщи по време на протестите срещу високите сметки за електроенергия, че Главинков работи в ЧЕЗ. Проверката установява, че действително е работел, но на ниска позиция и е напуснал. В 41-то Народно събрание е бил нещатен сътрудник на баща си, според публичния регистър на сътрудниците.Ивайло Главинков, доведеният син на бившия вече депутат Христо Бисеров и разследван заедно с него за пране на пари и данъчни измами, развива крупен бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници.Главинков (38 г.) е съдружник във фирма "Марвик – Лисово", която има проект за фотоволтаична централа край село Лисово край Свиленград. Той участва и във фирма "Тракия енерджи", която има централа край Хасково. Отделно притежава дялове във фирма "Солар вижън", която обявява на своя сайт, че има проект за строителство на соларна централа край Добрич, подготвя проект в Ямболска област и възнамерява да строи централа край София или Благоевград.
Най-големият бизнес обаче е край Елов дол, Пернишко. Чрез собствената си фирма "Солари Елов дол" Главинков владее фотоволтаичната централа "Елов дол 4". Чрез "Гечев Соларс", която също е негова собственост, Главинков управлява централата "Елов дол 3". Двете соларни електроцентрали са пуснати в експлоатация на 27 юни 2012 година. Отделно чрез "Солар вижън" и "Тракия енерджи" управлява фирма "Гип", която е собственик на централата "Елов дол 1", която е въведена в експлоатация на същата дата.Другите две фирми, които са собственост на сина на Христо Бисеров, са "Агророуд", която се занимава със земеделие и "Гилс", която поддържа фотоволтаични централи. Интересен факт е, че залогодател в полза на кредитите на две от фирмите на Ивайло Главинков е другият син на вече бившия депутат от ДПС – Дамян Бисеров (24 г.). На негово име обаче няма регистрирани фирми.Управител на две от фирмите на Главинков е Янко Кунчев Белчов. Той е бивш шеф на фирма "Бисеров" ЕООД, която е закрита. Докато е функционирала обаче е била собственост на Христо Бисеров. Най-близките партньори в проектите на Ивайло Главинков са Пенко Пенков и Владимир Аличков, чиито основни интереси също са във възобновяемите енергийни източници. Любопитен факт е, че Пенко Пенков участва в сдружение "ЦСКА завинаги", което смята да строи нов стадион на мястото на "Българска армия". Владимир Аличков участва в ръководството на Българската фотоволтаична асоциация.Част от проектите на Ивайло Главинков са заложени срещу отпускането на кредити. Така проектът край село Лисово е заложен заради два кредита за общо 2.3 милиона евро, отпуснати от държавната Българска банка за развитие. Основен кредитор на проектите край село Елов дол е "Плама инвестмънт", което е на дружество на рафинерията "Плама" АД.Фирма "Гечев соларс", която управлява проекта "Елов дол 3", отделно притежава дялове във фирма "Редмуунентерпрайзес", която се ръководи от двама британци – Нита Джейн Люси и Робърт Антъни Уилямс. В българските регистри липсва информация Люси и Уилямс да имат бизнес с офшорки.Връзката между офшорките и Ивайло Главинков, макар и непряко, е Пенко Пенков. Той участва в управлението на компанията "Ню ленд дивелъпмънт", която развива бизнес в областта на недвижимите имоти. Основните акционери в тази компания са три офшорни компании от Люксембург, Малта и Лихтенщайн. "Ню ленд дивелъпмънт" притежава и фирма "Съни пропъртис", която също търгува с недвижимости.



Митхат Табаков и Гюнай Сафер са обвинени в това, че за времето от 09.05.2005 г. до 27.05.2005 г. в гр. Дулово и в гр. София, в съучастие като извършители, са използвали документи с невярно съдържание - Протокол за установяване завършването и за заплащане на натурални видове строителни и монтажни работи към обект "Път ІV - с. Върбино" и Искане за плащане пред "Публични инвестиционни проекти" ЕАД - гр. София. По този начин Гюнай Сефер, като управляващ и представляващ "БУЛМЕКС" ЕООД - гр. Дулово, е получил без правно основание 90 609,16 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД, с намерение да ги присвои. Документната измама е в особено големи размери и представлява особено тежък случай - престъпление по чл. 212, ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр.ал. 1 НК.Двамата бяха признати за виновни за това, че са получили неправомерно над 370 000 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.Третата подсъдима по делото Росица Милчева също беше призната за виновна.Злоупотребите на обвиняемите са свързани с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между с. Окорш, община Дулово и главния път Силистра - Шумен в края на 2006 г.32-годишният кмет на дуловското село Межден Бейзат Мюмюн се обеси в селскостопанска постройка в дома си. Той е сложил край на живота си, стреснат, че ще бъде разследван и замесен като съучастник в далаверите на скандалния депутат от ДПС Гюнай Сефер.


Народните избраници от Движението за права и свободи Петър Ангелов и Щерьо Щерев уверено вървят по стъпките на своя колега Христо Бисеров и наближава моментът да им бъдат връчени обвинения за финансови далавери.двама депутати на ДПС да се сдобият с обвинения за финансови престъпления. Това са Щерьо Щерев и Петър Ангелов, съобщава Нова телевизия.Юни месец главният прокурор поиска имунитета на Щерев по обвинение за участие в организирана престъпна група за финасови престъпления и превеждане на суми извън страната чрез използване на фалшиви документи.Вторият депутат на ДПС - Петър Ангелов, беше обвинен за избягване на данъчни задължения за над 4 милиона лева и участие в организирана престъпна група. Плащането на задължения е избягвано чрез схема от фиктивни сделки.  




Бургаската окръжна прокуратура е започна проверка по няколко сигнала срещу депутата от ДПС Дурхан Мустафа.Прокурорското разследване е започнало въз основа на акт на Агенцията за държавен финансов контрол за неговата работа като кмет на община Руен.Финансовите ревизори в Руен са установили, че около 1 милион лева от общинския бюджет са налети в проекти, по които или не е извършено нищо, или са фалшифицирани, съобщава вестник "Сега". Държавният бюджет е бил източван основно с надписване на превозните документи при превоза на ученици по селата, както и през помощите за укрепване на водни обекти.Така разстоянието от 18 км между Вресово и Шиварово е отчитано от общината като 117 км пробег на ден. Ученици са били извозвани и между селата Люляково, Листец и Рупча, което разстояние е 36 км, но община Руен е отчитала, че автобусът е навъртял 138 км. За превоза общината е подписала договор с фирма "Евро-89", чийто шеф Хюсеин Исмаилов е общински съветник от ДПС в Руен.Като кмет депутатът Дурхан Мустафа е получил 175 000 лева и от министерството на Емел Етем за укрепване на коритата на Бяла и Черна река в село Череша, които представляват сухи дерета.Други 236 000 лв. са били налети за укрепване стените на два язовира в община Руен. Задачата е била възложена на фирма от Варна, но в прокуратурата имат данни, че за тези пари е боядисан един кран, една от шахтите е била уплътнена и на едно място е бил хвърлен малко бетон за имитация на дейност.



10 сделки с имоти на селскостопанските професионални гимназии, с които държавата е ощетена за милиони левове. Като резултат от заменките държавата е придобила разпокъсани и неатрактивни имоти, основно във Видин и Монтана, срещу земи край морето и в граница на урбанизирани територии в големи градове. интересите на държавата не са защитени при тези замени, които са ставали по вътрешни правила, известни на ограничен кръг лица, и са били утвърдени от тогавашния зам.-министър от ДПС Нихат Кабил. Основно заповедите са били подписвани от Нихат Кабил и заместник-министър Бюрхан Абазов.



ГЕРБ и ДПС заедно пълнят черни партийни каси от далавери с горския фонд и незаконни каменни кариери в Сатовча.Пример – кметът на близкото с. Плетена Румен Арнаудов, който е член на общинското ръководство на ГЕРБ в община Сатовча. Според лесничея Арнаудов има основна роля в незаконното добиване на облицовъчен камък – гнайс. „Румен Арнаудов е агент Ленко от ДС с образование 8 клас. 20 години добива подземните богатства без концесия. Че няма такава е установено от проверка на МОСВ, направена през ноември 2011 г.Личният съветник на Ахмед Доган и лява ръка на лидера на ДПС Пламен Шакиров Поюков, който в момента е директор на държавно ловно стопанство „Дикчан“ на последните избори бе кандидат-кмет на Сатовча от… ГЕРБ. „Дикчан“ се прочу покрай агент Гоце, бившия президент Георги Първанов, който през 2008 г. в деня на национален траур по повод смъртта на 9 българи във влака София-Кардам отиде на лов в същото ловно стопанство. На територията на което пък частен имот има депесарският депутат Алиосман Имамов, което е станало с разрешение на кабинета на тройната коалиция.личният съветник на Ахмед Доган – Пламен Поюков, който бе общински съветник и кандидат за депутат от ДПС, на последните избори се яви като кандидат на ГЕРБ. Същият Поюков беше зад Ахмед Доган и на изцепката в Кочан, когато лидерът на ДПС обясни, че разпределял финансовите порции в държавата…. Същият Поюков през 1984 г. изпочупил 70 надгробни паметника в християнските гробища на Сатовча. Затова е бил осъден и лежал в затвора в Бойчиновци с присъда № 283 от 1 година и 4 месеца затвор по дело № 282 от 1984 г. Изваден е 2 м. и 17 дни по-рано от ДС, а през 1988 г. е бил реабилитиран“



две заповеди на бившия областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев за продажба на държавни имоти са обявени за нищожни от Административния съд в областния град.Имотите са свързани с дамбата между Балчик и курорта "Албена" - специално изграденото брегоукрепително съоръжение.Т. нар. дамба е изградена в акваторията на Черно море с площ около 150 декара. Част от това брегоукрепително съоръжение е изградено по проект "България - защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси", финансиран чрез държавен заем от Европейската инвестиционна банка.Строително-монтажните работи надхвърлят 4,200 млн. евро.Административният съд в Добрич вече обяви за нищожни заповеди на бившия областен управител - от квотата на ДПС по време на управлението на тристранната коалиция - за определяне на търговски дружества за купувачи на други шест държавни имота на дамбата."Ей Пи Инвест 09" ООД и "Сезони" ЕООД са придобили през май 2009 г. по малко от два месеца преди парламентарните избори, четири парцела с площ по 10 636 кв. м."Балчик Плаза" ООД и "Ренкон" ООД са закупили по един имот със същата площ.


Заместник областният председател на ДПС в Разград Хамза Чакър се проверява за източване на пари от САПАРД.Бизнесменът от Кубрат е собственик на фирмите "Асотекс" и "Калето 2004". Прокурорите сега го проверяват за източването на 1,9 милиона лева, които той получи за 5 проекта, финансирани с пари на програмата САПАРД. Обвинителите ще нищят дали предприемачът не е мамил Брюксел по схемата на Марио Николов - да декларира машини втора употреба като нова техника. Разследващите установили, че пари от еврофондовете са източвани и чрез измами със земя, като едни и същи терени били прехвърляни между негови свързани фирми, финансирани по отделни проекти. Срещу Хамза Чакър тече досъдебно производство за документни измами и данъчни злоупотреби.


Кирилка Ангелова, секретар на сдружението на общините, където ДПС е спечелило управлението с две фирми "БГ Снакс" ООД и "Акома" ООД и ексдиректора на "Бета" АД - Червен бряг Веселин Костов с фирмите си "Таврос интернешънъл" и "Миомит продакшън".Документите уличават фирми в източване на 100 000 тона зърно. Според депутата далаверата ставала основно по две схеми. Едната включва получаване на количества от фирми, които би трябвало да се занимават с мелничарство, срещу ангажимент за възстановяване след 6 месеца. Другата схема е за наемане на складове.Складове на резерва стоят празни. В същото време се наемат помещения на определени частни фирми, за което само за 5 месеца са платени над 1,5 млн. лв. наеми.Признали, че съхраняват 50 000 т зърно в 4 нелицензирани склада на неизвестни фирми в гр. Стралджа и гр. Болярово, с. Обнова и с. Ставерци.



Подсъдимият бизнесмен Мирчо Петков-Циганина е въртял далавери с Държавния резерв зад гърба на лидера на ДПС Ахмед Доган.През 90-те Мирчо Петков държи бившата резиденция на Тодор Живков в Правец, където често отсяда Доган. Заради спорове около имота Мирчо Петков години наред води дела с Румен Гунински, чийто син бе отвлечен от бандата "Наглите". Топлата връзка на Доган и Мирчо Циганина минава през фирма "Акома". Дружеството е едно от десетте, които са сключвали сделки с Държавния резерв и с консултантските услуги на Мирчо Петков, сочат данни по делото срещу него.
Докато грандиозната афера с Резерва е в ход, фирмата започва строежа на прословутия Сарай на Доган в квартал Бояна и изкупува парцелите под него.Собственик на "Акома" е Кирилка Ангелова, която по това време е и секретар на ДПС в сдружението "Толерантност".Кирилка Ангелова е съсобственик с брат си Тодор и в друга фирма, която участва в сделките с Държавния резерв под ръководството на Мирчо Циганина - "БГ Снакс". Той е граждански ищец по делото и твърди, че е измамен от Мирчо Петков.Сделките на фирмите около Циганина с Резерва са подписвани от шефа на агенцията тогава Станислав Копаров.Той е съпруг на депутатката от ДПС и бивш зам.-министър Искра Михайлова, и също е подсъдим по мегаделото, заедно с Мирчо Петков и още 6-има.







Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: arih
Категория: Политика
Прочетен: 185735
Постинги: 68
Коментари: 38
Гласове: 66
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930