Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2014 08:41 - Медиите
Автор: arih Категория: Политика   
Прочетен: 1012 Коментари: 0 Гласове:
2



В България имаме тежък проблем със свободата на словото.Причините за липса на медийна свобода у нас са двете основни информационни  групировки - част от икономическите структури на политическите партии ДПС и ГЕРБ.Основните медийни групировки,които тъпчат  всяко едно независимо обществено мнение са ,,Нова българска медийна група" зад която стоят ДПС, Ирена Кръстева и нейния син и депутат от споменатата партия Делян Пеевски(кой предложи)  и ,,Икономедиа" АД -зад която стои олигархът Иво Прокопиев,част от гръбнака на сдружението„Глобална България",финансовата пирамида зад ГЕРБ.
Много от медиите в България са далеч от стандартите за свободни медии. Проблемът не е само с политическия контрол и корпоративната цензура, които пряко обслужват частните интереси на олигарсите,проблема е най-вече в това,че самите олигарски използват медиите за бухалки в защита на своя корпоративен собственик, без оглед на обективност и истина.“Преплитането между медии, икономически интереси и политика е неприемливо за една страна от ЕС, каквато е България”, твърди германският разследващ журналист Юрген Рот и наистина.Превръщането на  медиите в инструмент за оклеветяване и дискредитиране  на всеки, който се опитва да повдигне завесата над политическото и общественото безобразие в България е повече от явно.Медиите под формата на един вид журналистическа  критичност, всъщност са тежко необективни и подлагат на унищожителни нападки всеки, който дръзне да каже и думичка за собствениците им.Те стават основни пропагандатори на икономическите и партийните интереси на шефовете си. Защото от това колко дълго време далаверите на шефа и партията ще останат неразкрити, зависи колко дълго време ще изкарват заплати.Нека да разгледаме кой какво притежава:

Нова българска медийна група

Магнат и едноличен собственик е Ирена Ангелова Кръстева,съсобственик  в най-голямата печатница в България - ИПК „Родина“ и майка на депутата от ДПС Делян Пеевски.По време на правителството на НДСВ е изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор.
Кръстева се озовава начело на държавното дружество “Олимпика” ЕАД, под чиято шапка са много апетитни спортни обекти, включително известната зала “Универсиада”. Името й бързо попадна в медиите, защото веднага извършва много съмнителни корупционни сделки със спортни имоти, между които негласната приватизация на зала”Универсиада”, облагодетелствала фирма на царския любимец Лучано. Назначението й в”Олимпика” ЕАД е станало по линия на НДСВ. Според германския разследващ журналист Юрген Рот, Делян Пеевски контролира „Нова Българска Медийна Група“ заедно с майка си Ирена Кръстева, която е собственик.

Телевизиите на Пеевски:        

• ТВ7, Нюз7,ББТ ,БТВ ,The Voice

Вестниците на Пеевски:

 „Уикенд”„Шоу” „Всеки ден”„Телеграф” „Монитор” „Политика”„Новинар” „Борба” – Велико Търново„Марица” – Пловдив„Струма” – Благоевград

Сайтовете на Пеевски:
 Blitz.bg ,Vsekiden.com,Bnews.bg ,Monitor.bg, Inews, econ.bг ,sporta.bgget.bg,Livenews.bg

Радиата на Пеевски:
 Magic ,The Voice, “Витоша”,“Веселина”

 Списанията на Пеевски:
„Топ Гиър”,Аутобилд”„Хелоу”,„Уикенд за жената”„Биограф”+ още 3-4 списания на фирма „МС тийм”.

През 2001 година Делян Пеевски става член на НДСВ, тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на "Пристанище Варна" ЕАД - най-голямото пристанище в България,по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.По-късно Пеевски е сложен на поста зам.-министър на бедствията и авариите.Пеевски е член на ДПС, както и народен представител от 14 юли 2009 година насам.



„Икономедиа“ АД

Издател на
Капитал,Капитал Daily,b2b изданията HoReMag ,Регал,MD,списание Бакхус,вестник Computerworld,списание PC World,списание CIO,списание Digital World,списание Network World „Строителство Градът,както и списанията за бизнеса с недвижими имоти „Индекс Имоти” и „Индекс Луксозни Имоти”. Заедно с "Юкономикс", Икономедиа издава списанията за ютилити бизнеса „Ютилитис”, „Фасилитис” и „Maintenance Review” и др.

Иво Прокопиев е съосновател и инвеститор в две големи бизнес групи – „Алфа Финанс Холдинг“ АД и издателската група „Икономедиа“ АД.

 

„Алфа Финанс Холдинг“ АД [3] (АФХ) е група от над 20 дружества с опит в сферата на финансовите услуги, индустриалните минерали, недвижимите имоти, технологиите за чиста енергия, информационните технологии и телекомуникациите. Групата участва в проекти в България и Югоизточна Европа.През 2000 г. холдингът приватизира „Каолин“ АД. с подкрепата на Лидия Шулева, която е роднина на съдружника му Иван Ненков, и по това време е вицепремиер, фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ става посредник и консултант в редица приватизационни сделки: „Булброкърс“, заедно с „Морган Стенли“, съветва кабинета за приватизацията на „Булгартабак холдинг“. Консултант е при продажбата на ТЕЦ-овете „Русе“, „Варна“ и „Бобов дол“, както и в приватизацията на седемте електроразпределителни дружества, продадени на ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН.През 2003 г. „Булброкърс“ участва като мениджър или комениджьр при предлагането на дялове от: „Булгартабак“ - 12,8%, ДЗИ - 20%, „Проучване и добив на нефт и газ“. „Булброкърс“ в консорциум с гръцката ОББ и Национална банка на Гърция печели поръчката за т.нар. пул „Мечта“. В него са групирани най-добрите части от държавните предприятия, които да се пуснат на Българската фондова борса.

 „Булброкърс“ консултира държавата при продажбата на остатъчния дял от 35% от акциите на БТК на борсата, а по-късно, през 2005-а, в Управителния съвет на БТК влиза и роднината на Лидия Шулева и изпълнителен директор на „Булброкърс“ - Иван Ненков. По поръчка на Министерството на транспорта през декември 2000 г. „Булброкърс“ изготвя стратегия за приватизация на „Параходство български морски флот“ и „Българско речно плаване“ (БРП). През юни 2005 г., преди смяната на властта, „Каолин“ печели конкурса за приватизация на 70% от БРП.През 2006 г. бизнесът на Иво Прокопиев се отъждествява с „Алфа Финанс Холдинг“, дейността на който е в 3 основни направления: финансови услуги чрез „Булброкърс“, недвижими имоти чрез „Алфа дивелопмънтс“ и индустриални минерали чрез „Каолин“. По линия на „Алфа дивелопмънтс“ Прокопиев работи по общи проекти с настоящия президент Росен Плевнелиев, който по това време е представител на германската строителна компания „Линднер“, построила „Бизнес парк София“.През годините на преход в България (след 1989 г.) Иво Прокопиев участва в множество ключови реформи и проекти както в публичния, така и в частния сектор. Като член на Икономическия съвет на президента Петър Стоянов през 1996-1997 г. той участва във въвеждането на валутния борд и реструктурирането на банковия сектор. Като председател на Надзовния Съвет на Националния социално-осигурителен институт през 2004-2005 като представител на работодателите[17], той е част от екипа, изготвил стратегията за пенсионна реформа в България. Като заместник-председател на Съюза на издателите в България през 2005–06 г. Иво Прокопиев има ключова роля в създаването и популяризирането на Етичния кодекс на българските медии и установяването на саморегулаторни органи в сектора на печатните медии.През 2009 г. печели търг за комуникационни услуги по Оперативна прог­рама „Кон­курен­тос­пособ­ност“ в пар­т­ньор­с­тво с ПР екс­перта Моника Йосифова, днес съп­руга на лидера на БСП Сер­гей Станишев. Кон­сор­циумът включва и Боряна Димит­рова от социологичес­ката аген­ция „Алфа Рисърч“, която е в тясно сът­руд­ничес­тво с Прокопиев. Тримата са цимен­тирали стабилни отношения по оста „медии — рек­лама — проуч­вания на общес­т­веното мнение“.


 

Имат ли сила медиите? Да, те наистина са „четвъртата власт”. Чрез своето действие или бездействие, те формират и изграждат мнението на обществото по даден въпрос. Те са тези, които предават посланията на политиците, наблюдават ги и ги представят на обществото. Но медиите са и тези, които обслужват техните интереси, скриват истината, не разследват докрай и не изобличават техните грешки.Къде е свободната журналистика? Къде са, колко са и кои са журналистите на свободна практика в България и изобщо къде е свободата на словото?Лишаването от тази възможност за изява ни откъсва от обществото, тя създава представата у нас, че сме отхвърлени, неразбрани в крайна сметка – ненужни на обществото. Правото на свободно изразяване и на свобода на пресата и словото е основа на демокрациите, за които е важно какво мислят хората. Колкото по-известно е едно мнение, толкова повече то може да повлияе на обществения и политически курс на даденото общество. По тази причина свободата на словото и демокрацията вървят ръка за ръка. Свободата на словото не гарантира, че словото е свободно. Свободното гражданско общество и демократичното общество не са непременно едно и също нещо. Управлението на народа, което е “демокрация”, често може да бъде тиранично управление. Тълпата може да бъде съвършен диктатор и насилник в своята заблуда и невежество. По тази причина свободата на словото може да бъде употребена не само за изграждане на свободно и демократично общество. Словото може да бъде употребено, за да насажда лъжи, пропаганда, фанатизъм и в крайна сметка – тирания чрез заблуда.

 


 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: arih
Категория: Политика
Прочетен: 185958
Постинги: 68
Коментари: 38
Гласове: 66
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930