Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2013 06:51 - Грабежът ,,Инвестиция" или защо ООН определя избори 2013
Автор: arih Категория: Политика   
Прочетен: 1543 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

България е най-привлекателна за чужди инвестиции в Европа.Напоследък това е изречението,което непрекъснато ни повтарят медии и политици като стара и изтъркана грамофонна плоча и няма как да е противното. Ниският корпоративен данък и евтината работна ръка са големите предимства за т.нар ,,чужди инвеститори” ,а какво по-добре за тези инвеститори от това да вземат на евтиния и да им се осигурят българи-роби работещи за пари ,които даже не стигат да си платят данъците,които незнайно защо са най-високите  в Европа.Да,някои веднага ще кажат как според статистиките сме с най-ниски данъци,как доходите в Западна Европа се облагали с най-високи данъци в целия свят,как всичко е прекрасно у нас и т.н.Но това само на хартия,като гледаш измислени статистики и цифри,защото,когато погледнеш реалността и си платиш споменатите данъци,тогава друга картина излиза пред очите на човек.Разбира се фактът,че сме с най-ниските заплати дори и от страните,които не са членки на ЕС и с най-висока безработица също не се споменава от пресмятащите по цял ден безсмислени комисии.

От 2004 г. досега България остава една от най-привлекателните инвестиционни дестинации в Източна Европа.Развитите страни, предимно членки на Европейския съюз, остават най-големият източник на преки чужди инвестиции у нас.Наблюдава се увеличаване на броя на проектите в резултат на стремежа на чуждите производители да намерят сравнително нископлатена и висококвалифицирана работна ръка и да получат достъп до разрастващите се местни пазари.Основният стимул за чуждите компании са притискащата хората като с менгеме данъчна политика и най-ниската в Европа ставка за корпоративно облагане,както и най-ниското заплащане и богатите ресурси на България.Това,което им трябваше само на чуждите корпорации са необходимата добра пътна инфраструктура улесняваща износа и опростяването на бюрократичните процедури за големи инвеститори. И…така се създаде сдружението ,,Глобална България”,която после премина в политическа партия ГЕРБ насочваща своята политика именно в разрешаването на тези ,,инвестиционни проблеми”-строене на магистрали и раздаване на концесии превръщаща родината ни за пореден път в своята история в една робска колония.Защо?

През юли 2001 г. ООН публикува Доклад за световните инвестиции. В разработката се анализира състоянието на световния инвестиционен пазар, като се проследяват тенденциите за отделните региони. През 2000 г. преките чуждестранни инвестиции нарастват с 18% в световен план, което е изпреварващ темп на развитие в сравнение например със световното производство или търговия.В основата на глобалното нарастване на инвестициите са повече от 60 000 Транс-национални компании (ТНК), които имат над 800 000 филиала в различни страни. Фактори, които са в основата на притока на инвестиции,които отиват на едно и също място-банките,които пък са основата на Новия Световен Ред! Един от основните изводи, който се прави в доклада е, че се наблюдава промяна във факторите, които са определящи за инвестиране в дадена страна. Ако в миналото водещо значение са имали фактори като: големината на пазара, наличието на природни ресурси и евтина работна ръка, то в настоящата икономическа ситуация тяхното значение е намаляло значително. На тяхно място се появяват фактори като: степен на либерализация на търговията и на движението на капиталовите потоци, научно-технически достижения и корпоративна стратегия, които са определящи при анализирането на привлекателността на пазарите от транснационалните компании.

В доклада се прави оценка за привлекателността на различните страни за чуждестранните инвеститори чрез индекс, който се основава на предположението, че притокът на инвестиции е в пряка зависимост от икономическата активност в дадена страна. Този индекс се получава като средно аритметично от три показателя, които представляват относителния дял на дадена страна в световните инвестиции, отнесен към дела на страната в световните БВП, заетост и износ. Ако за индекса се получи резултат единица, това означава, че делът на страната в световните инвестиции отразява сравнителната й конкурентноспособност, измерена с тези три индикатора.

От всички страни от Централна и Източна Европа, преките чуждестранни инвестиции имат най-висок относителен дял в инвестициите в основен капитал в България,като всичко е започнало след подписването на договорите със Световната банка и въвличането на страната ни във валутния борд след 1997г.Проблема не е само това,проблема е по-страшен. След 1997г. насам,политиката у нас е скроена по такъв подъл начин,че България е зависима в много висока степен от притока на чуждестранни инвестиции, които имат съществена роля за финансиране на растежа. На тази основа може да се каже, че всички мерки, които по някакъв начин биха могли да ограничат мобилността на капитала в страната е твърде вероятно да имат изключително негативни последствия за нашата икономика.Още по-лошо е,че това е политика,която се следва от всички управляващи партии в момента без значение какъв е техния цвят или каква е тяхната идеология.Мнозина ще кажат-Костов е виновен,защото той подписа.Да,виновен е,но той е само една от многото политически пионки у нас,които следват тази линия.Защото инвестиционната политика се следва и от Станишев и от Доган и от Симеон и от Бойко и от всички,които са управлявали страната ни досега.

Докладът на ООН не е нещо ново под слънцето. От 1991 г. насам, Световният доклад за инвестициите се публикува всяка година от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). Докладът се фокусира върху преките чуждестранни инвестиции по света, върху регионалните и национални нива и върху нови методи, чрез които да подобрява помощта си за световното развитие.

 

http://unctad.org/en/Pages/DIAE/World%20Investment%20Report/World_Investment_Report.aspx

 

Именно докладът на ООН през 2008г. е част от причините сдружението,,Глобална България” да създаде партия ГЕРБ.

 

http://arih.blog.bg/politika/2013/04/08/gerb-krainata-faza-ot-unishtojenieto-na-bylgariia.1098532

 

В доклада се посочва,че финансовата криза и бизнес-климатът в България в комбинация с дефицита на работна ръка ще се отразят негативно на чуждите инвестиции в българската икономика.В резултат на това един от играчите в ,,Глобална България” Иво Прокопиев заявява: корупцията продължава да е много сериозен проблем за България. По думите му тя съществува там, където държавата контролира икономическата дейност. През последните няколко години над 50 на сто от икономическия ръст в страната се дължи главно на три сектора с най-големи инвестиции - на недвижимите имоти, строителството и финансовите услуги. В тях основно са влезли чуждите инвестиции през последните няколко години. Те са частни и само косвено зависят от държавата и политическия елит. В нито един друг сектор няма нито един концесионен проект за голям инфраструктурен проект, посочва Прокопиев.

Посланието е повече от ясно-държавата пречи!Не на народа естествено,държавата пречи на Новия Световен Ред с неговия глобализъм и с неговите либерализации,пазарни икономики и инвестиции.

 

Защо са прословутите магистрали?

Инфраструктурата играе все по-важна роля в международната търговия и инвестиции. Посрещането на огромните нужди на развиващите се страни от инфраструктура като пътища, пристанища и електроенергия е голямо предизвикателство пред частния сектор,който инвеститорите си поделят.Една страна не може да се развива и интегрира в световната икономика и да изнася продукция на конкурентни цени без достатъчни и с добро качество електропреносни, телекомуникационни и транспортни мрежи и без наличието на други основни фактори като масов достъп до питейна вода. Пазарният ръст, големината на пазара и достъпът до международни и регионални пазари са сред най-важните фактори, които оказват влияние върху избора на място за инвестиции от страна на компаниите, следвани от качеството на бизнес средата, включително наличието на квалифицирана работна сила, на доставчици и на адекватна инфраструктура. Наличието на евтина робска работна ръка в България е един от големите плюсове на чуждо-концесионната политика на ГЕРБ и това си личи в десетките професии работещи само за да оцелеят или пък работят на принципа на онова нещо,което е останало в нашата история познато като термина  ,,ангария”.Кой ли не е чувал или казвал думите-,,еми то сега не ми платиха” или пък ,,ще трябва да се чака другия месец” или пък ,,нямало било пари” и т.н.

Какво непрекъснато ни набиват в главите политици и медии?Да видим:

  -Преките чуждестранни инвестиции  са основен източник на икономически растеж в България чрез прякото им въздействие върху брутния вътрешен продукт ,разкриване на нови работни места и стимулирането на трансфера на технологии, управленски и организационни знания.

  -Сравнително големи инвестиции формират обема на ПЧИ в България, което прави икономиката уязвима от външната конюнктура и инвестиционния климат в чужбина. Необходими са стимули за привличане на по-голям брой средно големи инвестиции в икономиката.

Хубаво.Но къде виждаме икономически растеж и кой ни го казва това? Телевизията на Мърдок bTV,където доскоро шеф беше Алън Парсънс,един от сценаристите на споменатото сдружение ,,Глобална България” превърнала се в партия ГЕРБ  или вестниците „Дневник" и „Капитал",където издател е  Иво Прокопиев и той един от сценаристите от ГЕРБ.Или може би Красимир Гергов - шеф на рекламна агенция „Крес"и той сред основоположниците на гореспоменатото сдружение или пък вестниците ,,24 часа” и ,,Труд’ собственост на Цветелина Бориславова,дългогодишна приятелка на сегашния премиер Бойко Борисов и собственичка на ,,СиБанк”,банката откъдето преминават всичките малко останали държавни плащания.Или пък Венелина Гочева - главен редактор на един от гореспоменатите вестници и Красен Станчев - директор на Института за пазарна икономика и те стоящи в основата на ГЕРБ.

Само хора манипулиращи съзнанието на народа и превръщащи ги в техни безволеви роби.

 

През 2009 г. на власт идва партия ГЕРБ.Първите две стъпки,които предприемат са следните: Основните инфраструктурни обекти в България са възложени като обществени поръчки под предлог,че те са  от съществено значение за стабилното и бързо развитие на българската икономика.В ръцете на чужди фирми попаднаха магистралите,пристанищата,летищата,мостовете,транспорта,гарите и т.н.

По-просто казано-всичко,което улеснява грабежа се позволява със закон!!!

 

С идването на ГЕРБ икономиката  генерира гигантски по обем недекларирани средства като неиздаване на надлежно изискуемите от закона платежни документи или фактуриране под реалната цена на реализираните стоки и услуги; укриване на реалните доходи на заетите в икономиката и, произтичащи от това занижени данъчни и социално-осигурителни плащания; обявяване на занижени цени при продажба на недвижими имоти (земя, апартаменти, къщи, гори и др.) и други активи (предприятия, дялове, акции) и всичко това правено умишлено за по –добро улеснение на чуждите инвеститори.Дори през 2012г. бе приет закон,който предвижда предоставяне на право за пребиваване или придобиване на гражданство за чужденци, дарили поне 200 хил.лв на Националния инвестиционен фонд.

 





Гласувай:
3



1. zaw12929 - нЕ Е ЛИ ЧУДОВИЩНА КОРУПЦИЯ ТОВА &...
11.04.2013 12:25
нЕ Е ЛИ ЧУДОВИЩНА КОРУПЦИЯ ТОВА "С идването на ГЕРБ икономиката генерира гигантски по обем недекларирани средства като неиздаване на надлежно изискуемите от закона платежни документи или фактуриране под реалната цена на реализираните стоки и услуги; укриване на реалните доходи на заетите в икономиката и, произтичащи от това занижени данъчни и социално-осигурителни плащания; обявяване на занижени цени при продажба на недвижими имоти (земя, апартаменти, къщи, гори и др.) и други активи (предприятия, дялове, акции) и всичко това правено умишлено за по –добро улеснение на чуждите инвеститори.Дори през 2012г. бе приет закон,който предвижда предоставяне на право за пребиваване или придобиване на гражданство за чужденци, дарили поне 200 хил.лв на Националния инвестиционен фонд.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arih
Категория: Политика
Прочетен: 185295
Постинги: 68
Коментари: 38
Гласове: 66
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930